AMERIKANSK AKITA


American Akitaer en relativ ny rase i Norge. Denne rasen er opprinnelig fra Japan stammer fra akita inu, men ble en egen rase i USA i 1973. De ble nesten utryddet i Japan under krigen, for oppdrettere ble beordret til å levere hundene inn til militære hensikter. Noen ble sluppet fri og de fleste endte som pels klær til de militære på grunn av kulden. Tross dette var det noen som overlevde. Oppdrettere og andre overordnede klarte å få rasen inn på rett kjør. I 1937 anerkjente Helen Keller er kreditert med å importere den første Akita til USA og etter krigen, amerikanske service menn av okkupasjonsmakten beundret Akita og vedtatt dem og raserns popularitet økte i USA. Historier som fortelles er at tispene ble brukt som barnepiker for å beskytte barn mens mødrene var ute på ris åkrene. I Japan blir det den dag i dag gitt en statue av rasen til barn som er født som en forsikring for et langt og friskt liv.
(les mer om rasens historie i detaljer hvor vi følger dens utvikling fra Japan til USA, Europa og Norge)

Dette er en rase med mange farger som hvit, sort, bridle, pinto og alle nyanser imellom. Underullen og ytterpelsen gir veldig ofte en blandet farge effekt.


For å beskrive utseende på en American Akita, vil mange hevde at den ligner en kryssing mellom katt, rev, ulv og bjørn – at den har kattens renslighet, revens stil og elegante pels, ulvens robuste fysikk, og bjørnens kraftfulle utrykk.

Når det kommer til trening og presisjon er det lurt å trene i korte intervaller. AA kan kjede seg raskt, så ikke bli overasket om du en dag kaster ballen og Din Edle American Akita gir deg et blikk som sier ”du kasta den – Du får hente den”, for så å traske videre…..
Tilpassing av stimulanse, positivitet og utholdenhet (av eier) er det som får fram treningslysten i den enkelte. Men husk at alle individer er forskjellige.Sosialisering og tilvenning er viktig for denne rasen. De er oftest ikke den som starter krangler eller oppsøker utfordrere. Det ”gidder” den ikke. Den er heller overbærende og bryr seg lite om hva andre hunder gjør, så lenge de ikke utfordrer, egler eller er innpåslitne.
Med sitt beherskede lynne og sin utpreget gode nese, finnes det American Akita å finne blant lavine -, redningshunder og fører hunder. Som en kuriositet kan også nevnes at rasen har blitt brukt i sammenheng med feltregistrering og kartlegging av bjørnestammen i Finnmark fylke. De kan brukes til så mangt: søk, spor, lavinehund, minehund, narkohund, båndhund jakt, besøks hund, familiehund, jakthund o.s.v. Denne rasen kan du lære opp til nesten alt, men husk at du får ingen ting gratis men du må jobbe for å få en god hund.Til tross for at det er lenge siden den ble brukt som båndhund til jakt etter bjørn, villsvin og hjort i Japan, er egenskapene fortsatt tilstede i rasen, og interessen for store rovdyr og vilt er ubestridelig. Denne rasen nøyer seg fint med trasking i hagen, gå turer med deg, til og med springe noen mil ved siden av deg mens du sykler eller rir. Am.akita kan også fungerer som en sledehund med sin tykke pels og utholdenhet.

Styrke, kraft, adelighet, verdighet og en bevissthet om alt som skjer rundt den, får Am.akita ofte til å skille seg ut fra mengden. Med andre ord en forsiktig gigant, som har en veldig laid- back holdning til livet.
Am.akita oppleves ofte som veldig lojale, spesielt ift familie og personer den kjenner og er ofte ikke interessert i fremmede. Den er en stille hund som ikke bjeffer uten grunn, men kan varsle når det kommer fremmede, om noe ikke stemmer, er “rart” eller noe mistenkelig kommer i deres retning.


Ønsker dere mer info eller hilse på denne Mektige rasen, så kan dere ta kontakt med Norsk American Akita Klubb eller en av oppdretterene i klubben